tiistai 21. huhtikuuta 2009

Maailman ympäri yhdessä päivässä

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan? Pekingissä on paikka, missä kaikki maailman suurimmat nähtävyydet voi kokea yhdellä kertaa. Suurelle puistoalueelle on rakennettu yli 70 miniatyyrimallia maailman kuuluisimmista maamerkeistä, joista osa jopa ihan luonnollisessa koossa. Nähtävänä on nykyajan arkkitehtuurisia taidonnäytteitä kuin myös muinaisten kansojen upeita temppeleitä ja rakennelmia. Missäpä muualla samaan kuvaan mahtuisi sekä Eiffeltorni että muinainen kivirakennelma Stonehenge?











Moait ovat Pääsiäissaarella (Rapa Nui) sijaitsevia kivipatsaita. Patsaat ovat monoliittisia, eli yhdestä osasta kaiverrettuja. Ne voivat painaa yli 20 tonnia ja olla yli 6 metriä pitkiä. Yleisesti hyväksytty teoria on, että saaren polynesialaiset asukkaat tekivät patsaat noin 1000-1100 -luvulla. Patsaiden uskotaan kuvanneen jo kuolleita esi-isiä ja vahvoja johtajia.

Patsaita on löytynyt yhteensä 887. Jostain syystä tekeminen on jäänyt kesken, sillä saarelta on löytynyt hylättyjä kaivoksia ja keskeneräisiä patsaita. Työn yksityiskohtia ei olla pystytty täysin selvittämään, mutta tutkimusten mukaan patsaiden kaiverruksen loppuessa saaren asukkaat kaatoivat itse lähes kaikki paikoilleen siirretyt patsaat.

Nykyään noin 50 seremoniapaikoilla olevaa patsasta on nostettu uudelleen pystyyn. Viime vuosina kaatuneita patsaita on löydetty koskemattomina kasvot maata päin. Tästä seurasi löytö, että alun perin niiden syvissä silmäkuopissa oli ollut korallista tehdyt silmät. (lähde: Wikipedia)





Ilman ollessa kuin morsian, miljöö oli myös hääparien suosiossa. Kenpä ei tahtoisi ikuistaa satumaista päiväänsä Parthenonin temppelin portailla tai suihkulähteiden alla, Eiffeltorin juurella. Kiinalainen hääasu on perinteisesti punainen, mutta länsimaiset vaikutteet ovat ottaneet jalansijaa tässäkin. Usein vietetäänkin kahdet häät, sekä perinteiset ja varsinkin nuorten kaupunkilaisten keskuudessa myös länsimaiset.



5 kommenttia:

Suvi kirjoitti...

Varmasti hauska paikka, vaikka toki ne nähtävyydet olis kiva käydä katsomassa oikeilla paikoilla. Hieno paikka hääkuvan ottoon.

Tuo alempi graffitti juttu oli kans mielenkiintoinen. Tuli kans mieleen, että varmaan valtio (ja ehkä Adidas, joka näkyi kuvissa) on hiukan sponssannut näitä maaleja. Onko ollut tarkoitus kohentaa katukuvaa olympialaisiin?

Anonyymi kirjoitti...

Hih, onpas ovela paikka tuo. Ja hienoja kuvia, taas kerran. Olen jo aika pitkään tätä blogia lueskellut, ja tosi kivasti tarinasi ja kuvasi avartavat maailmaa täällä Suomenkin päässä :)

t. Vesan serkkutyttö Silja (joka lähettää myös vanhemmiltaan terveisiä)

MiaO kirjoitti...

Hei Suvi, tokihan ihan paikan päällä olisi paras, eihän noista niinkään välity sitä tunnelmaa ja paikan huokuvaa energiaa. Mutta tällaiseksi pikakatsaukseksi oikein kiva puisto. Ja hauska noin ihan ideanakin. :)

Tosiaan, nuo graffitit taitaa hyvinkin olla olympialaisten vuoksi kohennettua imagea.

Silja, ai että sinäkin olet bongannut tämän blogini. Kiitos kommentistasi. :) Jännä tavata täällä tuttuja ihmisiä! Kiitos terveisistä ja kerrohan terveiset myös sinne päin.

Jael kirjoitti...

Tuohan on kiva paikka kun voi nähdä kuuluisia nähtävyyksiä jos ei itse pääse paikan päälle aitoon ympäristöön.

M'man kirjoitti...

Hieno tuo haakuva :)

Jannalta paikalta kuullostaa :)