Lahja tuntui olevan mieluinen ja pistaasipähkinöiden kohdalla hänen silmänsä laajenivat. "Ooo, these are too expensive!" Ayimme ei ollut koskaan raskinut niitä ostaa, eikä ollut kuulemma päässyt edes maistamaan, joten ainakin siltä osin lahja taisi oli jännittävä uutuus.
Kiinalaiset eivät yleensä tutki lahjojaan vieraiden läsnäollessa. Ayimme lahja oli poikkeus, koska se oli avonainen. Tapana on laittaa lahjat syrjään ja avata ne vasta vieraiden lähdettyä. Tällä tavoin ei välity kuvaa liiasta ahneudesta. Lahjaksi ei koskaan saa antaa kelloa, sillä se tarkoittaa, että odottaa vastaanottajan kuolemaa. Myöskään väriltään valkoiset lahjat eivät ole suotavia, koska valkoinen on surun ja kuoleman väri.
Perinteisesti kiinalaisilla syntymäpäivillä syödään nuudeleita. Ne ovat pitkiä ja symboloivat siten pitkää ja hyvää elämää. Ayimme oli hyvillään, kun olin tästä perinteestä tietoinen ja toin kaupasta nuudeleita lounasta varten. Muutenkin söimme tavallista paremmin, mikä kiinalaisittain tarkoittaa lihaisasti. Kälyni on kiinalainen, joten olen tottunut erilaisia lihoja tarjoileviin juhlapöytiin. Tällä kertaa pöydät eivät ihan notkuneet kuitenkaan.
Olen ostanut kirjan 101 Stories for Foreigners to Understand Chinese People ja sieltä lueskelin, että on tiettyjä syntymäpäiviä, joita kiinalaiset eivät juhli. Naiset eivät vietä 3-kymppisiään, ja miehillä vastaavasti on pannassa 4o-vuotisjuhlat. Niiden uskotaan olevan epävarmoja vuosia, jolloin on altis monelle ikävälle.
Myöskään 33- ja 66-vuotissyntymäpäiviä ei juhlita. Ne vuodet ovat riskialttiita erityisesti naisille, mutta miestenkin on hyvä pitää varansa. Oi joi, tänä vuonna täytynee ottaa iisisti... Syntymäpäiviä ei koskaan juhlita jälkikäteen, sen(kin?!) kun uskotaan tuovan huonoa onnea. Juhlapöytä notkuu sinä nimenomaisena päivänä tai jopa vähän etukäteen.