Hektisemmän jakson jälkeen on taas aikaa istahtaa alas ja palata blogin pariin. Vappuvieraamme Suomesta viipyivät luonamme viikon verran. Kovin paljoa siinä ajassa ei ehdi nähdä, aikaeron ja pitkän lennon tuoma rasitus kuluttaa väkisinkin osansa. Oman extremensä tuo hyppäys Pohjois-Karjalan rauhallisilta seuduilta Pekingin hälyyn ja ihmispaljouteen. Liikennekin toimii ihan omien lakiensa mukaan ja ohitustilanteissa autojen väliin jää tilaa vain karvan verran.
Ensikosketus Kiinaan on usein hämmentävä. Urheasti vieraamme kuitenkin kulkivat mukanamme, vaikka useissa tilanteissa varmasti kieli keskellä suuta. Kiipeily Kiinan muurilla tuntui jaloissa vielä seuraavina päivinä, mutta oli varmasti sen arvoista. Pienenkin pätkän kulkeminen vie tunteja. Auringonpaiste sekä ajoittain lähes pystysuora kiipeäminen vie kehon maitohapoille yllättävän nopeasti. Miten ihanalta maistuikaan eväät taukopaikalla, kahvi, ruisleipä ja vappumunkki.
Pekinki näytti myös parhaat puolensa. Puistot viheriöivät ja kukat ovat loistossaan. Asuinalueemme lukuisat polut ovat kuin keidas hektisessä suurkaupungissa. Täällä on tilaa hengittää, kun ostoskatujen väkisinkaupustelu ja kädestä vetäminen alkaa väsyttää.
Keisarin kesäasunnolla päästiin ihailemaan kaunista rantamaisemaa, tunnusomaisia kaarevia kattoja ja kiinalaista arkkitehtuuria perinteisimmillään. Elämyksiä on yleensä rajoittamassa harmillisen sakea virta kiinalaisia. Täällä totuus iskee usein vasten kasvoja, kiinalaisia todellakin ON paljon.
Elämyksenä kiinalainen akrobaattishow oli ihan omaa luokkaansa. Monelle mutkalle taipuvat tytöt ja luonnon lakeja uhmaavat nuorukaiset saivat yleisön haukkomaan henkeään hurjilla tempuillaan ja mahdottoman tuntuisilla suorituksillaan. Näyttävyyttä esityksestä ei puuttunut myöskään puvuston ja rekvisiitan osalta.
Tässä näytöstunnelmaa teatteriaulan valokuvista ikuistettuna.
Vaikka reissu oli lyhyt, itse asiassa siinä taisikin ehtiä yllättävän paljon. Matkamuistoksi tarttui varmasti monenlaisia kokemuksia ja aistimuksia. Kiinan kohdalla pätee erityisen hyvin sanonta, matkailu avartaa. Vieraamme lähtivät kotiin taatusti monta kokemusta rikkaampana. Tuliaisten tuoksuiset laukut ja kameran ikuistamat tilanteet varmasti tuovat vieraamme aika ajoin tänne uudestaankin. Leppoisan turvallisesti nojatuolimatkaillen.
7 kommenttia:
Olen jo pidempään miettinyt, että mitä mahtavat nuo rautapampulat, niin ovissa kuin sotilaiden ja noidenkin esiintyjien asuissa oikein symboloida. Voimaa? Liittyykö siihen jokin tulirakenne vai miksi niitä pyöreitä on kaikkialla?
Aulakuvista päätellen täytyisi vissiin viedä perhe moiseen esitykseen.
Hmmm, todellakin. Tuo sama muoto toistuu aika monessa. Sen symboliikasta en tiedä, mutta voi hyvinkin liittyä voimaan. Itse veikkaisin jonkinlaista suojaa, suojelusta. Ainakin pyöreän ovensuun sanotaan pitävän pahat henget loitolla, koska ne eivät kuulemma osaa pyöreästä ovesta kulkea.
Kannattaa ehdottomasti käydä kokemassa moinen akrobatiaelämys. Nimenomaan koko perheen kanssa. Varmasti tytötkin tykkäävät.
Oi miten upeita kuvia tuolta teatterista sulla onkaan! Kiinaan on kyllä pakko vielä joskus päästä!
Yaelian, kiitos. Nuo näytöskuvat tosiaankin on räpsitty aulan mainosvalokuvista. Niistä varmaan saakin käsityksen, että upeasta showsta oli kyse. Kiina on ihan käymisen arvoinen paikka ylipäätäänkin.
Kuin olisi lukenut otteita suoraan omasta matkapäiväkirjastani muutaman vuodentakaa. Hampaat alkavat olla kunnossa, mutta laskua en vielä ole saanut. Varmaan vähintään sen tämän kesän peruuntuneen Kiinan matkan verran. Kilometrin pituinen huokaus!
Hei! Pääsinpäs pitkästä aikaa tänne blogiin. Kiina on blokannut blogspotin, joten siksi en ole päässyt vähään aikaan näille areenoille. Saas nähdä onnistuuko postaukset. Kommenttiloota ainakin näyttää pelaavan...
Rusina, jännä kuulla, että muutkin Kiinassa käyneet tunnistaa samoja asioita. Taitaa olla siis ihan yleisiä ilmiöitä, eikä vain omia havaintojani. Mutta, tapahtuiko sinulle jotain täällä Kiinassa? Senkö vuoksi hoidatat hampaitasi? Hurjia nuo hammaslääkärikulut!
Vilijonkka, noiden ovien metallinuppien salaisuus taisi paljastua. Totuus näyttää olevan sekä jonkinlainen suoja että valta. Kirjassa "Things chinese" mainitaan, että niitä on käytetty muinaisista ajoista lähtien.
Metallinuppirivit ovat suojelleet rakennusta hyökkäyksiltä ja osoittaneet samalla yhteiskunnallista asemaa. Kaikissa keisarin käyttämissä ovissa on yksinoikeudella 81 nuppia, 9 x 9 riveissä. Muiden ovissa vastaavasti vähemmän.
Äää, kolautin purimet aidantolppaan ja paljon kropattu juuri halkesi lopulta. Kuvauksessa todettiin sitten että toinen kirurgisesti kitalaesta siirretty hammas oli kehittänyt koteloituneen mätäpaisekkeen juuren viereen. Yhden sijasta tulikin kaksi hammasta korjattavaksi. Sain laskun viikolla (kolahdus, joka sinne kuului, kertoo minun pudonneen tuolilta ;)
Lähetä kommentti