lauantai 5. joulukuuta 2009

Uusia haasteitaNiin se on tämäkin syksy vierähtänyt ja ensi viikolla lähdenkin jo lomalle Suomeen. Joulukuu saapui kuin yllättäin ja Suomikerhossa leivottiin jo pipareita. Vielä on kevät kiinaeloa täällä ja sittenpä koittaakin jo paluumuutto Suomeen. Kevät taitanee olla aika touhuntäyteistä aikaa. Sen tunnen luissani jo nyt. Vielä on niin paljon, mitä haluan täällä Kiinassa kokea ja paikkoja mitä nähdä.

Suomikerho jatkaa keväällä omalla paikallaan ja lisäksi lupauduin aivan uudenlaiseen, varsin haastavaan tehtävään, Suomikoulun opettajaksi. Tiedossa on viitosluokka ja tusinan verran oppilaita. Koulua on joka toinen lauantai ja opetus painottuu äidinkieleen.

Vähän tässä jänskättää, että miten tehtävästä suoriutuu tällainen maallikko. Pienten lasten ohjaaminen kun on aivan eri asia kuin varhaisteinien opettaminen. Mutta ulkosuomalaisille ei aina ole tarjolla pätevää ja ammattitaitoista äidinkielen opetusta. Toki muun perusopetuksen he saavat kansainvälisissä kouluissa.

Suomikoulun oppikirjamateriaali ja opettajan ohjeet ovat kuulemma erittäin hyvät. Niihin pääsen tutustumaan ihan jo piakkoin. Joululomalle mukaan lähteekin siis aika yllättävää luettavaa ja opettaja-ystäväni saavat varautua konsultointihetkiin glögilasin äärellä.
(Kuvat tielle pudonneesta kouluvihkosta.)

12 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Näyttää niin vaikealta (ja kauniilta) tuo kiinalainen kirjoitus.Hienolta kuulostaa tuo uusi tehtävä! Ja oikein hyvää Suomi-lomaa!

Vilijonkka kirjoitti...

Älä viitsi, lähdettekö sittenkin?!?! Nyt kyllä petyin, vaikka toisaalta ymmärrän, saattaahan sitä elämää Suomessakin olla.

MiaO kirjoitti...

Yaelian, täytyy tunnustaa, että kiinankielinen kirjoitus ON vaikeaa, ei pelkästään näytä siltä. ;D Onneksi tulevassa tehtävässäni pärjään tutuilla suomen aakkosilla, vaikka haastelliselta se tuntuu silti. Toivon mukaan suoriudun tehtävästä ja oppilaat oppivat jotain kevään aikana.

Vilijonkka, asiaa ei olla vielä päätetty. Mutta alkuperäisen suunnitelman ja sopimuksen mukaan tehtävä täällä päättyy. Luulen, että lopullinen päätös venyy tuonne kevään korville, mutta lähtöönkin on hyvä varautua.

Vilijonkka kirjoitti...

No huh kun säikähdin.

Susadim kirjoitti...

Olishan tuo kiinan kielikin kivaa opiskeltavaa, harmi vaan kun ei kapasiteetti kaikkeen riitä. Näyttää niin hauskalta ja kauniilta kirjoitettuna. Ääntäminen lienee vielä vaikeampaa? Osaatko itse minkä verran?

Suomi-koulun open homma kuulostaa oikein hyvälle!

MiaO kirjoitti...

Susadim, kiinan kielen ääntäminen se vasta vaikeaa onkin. Suomalaisen kieli kun ei meinaa millään taipua tiettyihin äänteisiin. Erilaisia s-äänteitäkin kun on senkin seitsemää erilaista. Äänen painolla ja intonaatiolla on myös suuren suuri merkitys. Sama sana voi tarkoittaa ainakin viittä eri asiaa, riippuen miltä korkeudelta sana on lausuttu. Itse osaan juuri sen verran, että pystyn toimittamaan tiettyjä päivän arkiasioita. Mutta sen syvällisempiin ei taitoni riitä.

Rusina kirjoitti...

Hui, minä jo ajattelin, että olet ruvennut ahkerasti harjoittelemaan kirjoittamista, kun näytti niin tasaisilta nuo merkit ;)

Näyttää siltä, että en keväällä pääse jatkamaan Kiinaa ja joitakin muita harrastuksia ollenkaan. Sekä taijin että Kiinan tunnit on myllätty sekaisin ja kaikki on nyt sitten enemmän tai vähemmän päällekkäin. Kaikkea ei voi tehdä, joten jotain täytyy pudottaa sitten pois :(

Toivon, että tauko tekee hyvää, joutui pudotukseen sitten mikä harrastus tahansa...

Savu kirjoitti...

Mekin ollaan lähdössä (Suomen) kesällä, ja jo nyt alkaa tuntua se tietoisuus takaraivossa. Enää muutama kuukausi, kääk! Toisaalta kiva mennä lasten kanssa Suomeen, toisaalta täälläkin olisi mukava jatkaa. Pienten muksujen kanssa tietysti kaipaa isovanhempia ja he näitä palleroita. Onnea kivaan tehtävään :) Ja hyvää suomi lomaa!

Meeri kirjoitti...

Kävimpäs pitkästä aikaa lukemassa kuulumisiasi =) Tervetuloa Suomeen Mia ja onnea uusiin haasteisiin!

Marja-Leena kirjoitti...

Onpa vaikeannäköisiä koukeroita. Miten ne kaikki voi muistaa!!! Hyvää lomaa! Hyvää uutta vuotta!

Jutta kirjoitti...

Tämä sitten loppi tähän.? Kiitos informatiivisita ja mielenkiintoisista kuvista ja teksteistä. Kaikkea hyvää elämääsi siellä tai toisaalla! t ano

MiaO kirjoitti...

Kiitos teille kaikille kommentoijille. Nyt sain palattua blogini pariin, viestinne tosin olen saanut sähköpostiini heti niiden ilmestyttyä, joten tervehdykset ovat tulleet perille.

Rusina, sinä kuulostat olevan todella energinen monine harrastuksinesi. Harmillista, kun jotkut osuvat päällekkäin. Toivottavasti olet sopeutunut tämän kevään tilanteeseen ja ehkäpä tauko tekee hyvää, kuten sanoit.

Savu, aa teilläkin on siellä muutoksen ajat edessä. Varmaan ammennatte nyt sitä maisemaa oikein varastoon asti, elämää Botswanassa, lasten synnyinmaassa. Teillä onkin iso hyppäys Suomeen, ja lapsilla vallankin, aivan toisenlaiseen ilmastoon, kulttuuriin ja miljööseen. Mutta lapset ovat sopeutuvaisia ja pääseväthän he lähemmäksi isovanhempia, kuten sanoit. Antoisaa loppuaikaa teille Savu sinne Botswanan kotiin!

Kiitos Meeri, Suomiloma oli antoisa, ja ah, niin kotoisa. Mikä ihana luminen talvi siellä olikaan vastassa. Todella kaunista.

Hei Marja-Leena! Kiva nähdä täällä uusia lukijoita. Toivottavasti et ehtinyt ihan hyljätä tätä blogiani näin pitkän tauon aikana...

Ano, ei tämä suinkaan ole loppu. Vielä jatkuu, jos vain olet kuulolla. Kiitos sinulle, kommenttisi ovat ilahduttaneet minua kerta toisensa jälkeen.