sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Makuja maailmalta


Täytyyhän jokaiseen reissupostaukseen sisältyä ainakin yksi ruoka-aihe. Onhan ne uudet makuelämykset sentään reissun suola. Hmmm, mitenhän osaisin kuvailla laosilaista keittiötä. No, laoilla on omat perinneruokansa, mutta paljon on heidän keittiö saanut vaikutteita naapurimaista Thaimaasta ja Vietnamista sekä ihan Intiasta asti, niitä ranskalaisia patonkeja unohtamatta.

Varsin tärkeä laosilainen raaka-aine on vihreä papaija, josta tehdään erityisesti salaattia. Sitä saa melkein jokaisesta ravintolasta ja se syödään yleensä tahmeankuivan "sticky" riisin kera tulisuuden lieventämiseksi. On nimittäin aika paljon poppista tässä salaatissa. Tarjoilija kysyikin, että otanko turistiversion vai originaalin. Minähän tietty, että samaa mitä paikallisetkin ja ensimmäisellä kerralla vieläpä paljaaltaan ilman riisiä. Virhe. Siinä sitten kaavin kieltäni servetillä ja juominen oli kuin olisi kaatanut bensaa liekkeihin.
Riisikakkuja kuivumassa auringossa


Toinen perinteinen laosilainen ruoka on niin kutsuttu "Laap". Se on runsain yrtein maustettu liha-, kala- tai tofuruoka. Ja ah, niin hyvää, eritoten tofulaap tässä alla.Pakko laittaa kuva reissun makoisimmasta ruoka-annoksesta. Thaivaikutteinen currykana teki kerrassaan sanattomaksi...Sitten vielä tunnelmaa syrjäisemmän kujan nuudelikeittiöstä. Omistajarouvalle kiitos suostumisesta kuvattavaksi.

Näimme ja koimme matkallamme lukuisia kodinomaisia ravintolamiljöitä, sillä usein ruokapaikka on rakennettu kodin yhteyteen. Aina ei sen vuoksi tohtinut kuvata, varsinkin kun tunsimme olevamme ikään kuin kodin olohuoneessa. Mutta ainahan sitä voi vaivihkaa salaa räpsäistä. Vai voiko?Televisio magnetisoi myös Laosissa. Oletteko muuten nähneet Chaplinin mykkäfilmejä ääniversiona? Ja vieläpä laon kielelle dubattuna? Aika koomisen kuuloista, sanoisinko.


5 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Itsekin tykkaan kovasti salaatista joka tehdaan raa'asta papaijasta ( vai mangosta? ) ja on maustettu runsaalla valkosipulilla, chililla ja etikalla. Aijai, herkullista mutta tulisuus kylla kostautuu aina jossain vaiheessa ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Olen menettänyt sydämeni lao-thai keittiölle ja tämä osio saa kuolan valumaan... myös minä olen polttanut suuni papaijasalaattiin ja laappiin, viimeksi viime viikolla - saitteko kaalia ja pitkäpapuja kyytipojaksi helpottamaan chilin poltetta? Toimii mielestäni jopa riisiä paremmin. Kiitos erityisesti näistä kuvista :)
-Marjo

MiaO kirjoitti...

Satu, ainakin tuo kyseinen salaatti on papaijaa, "green papaya salad". Mietin että onkohan se raakaa, vai onko vihreä ihan oma lajikkeensa.. Aika raa'altahan se ainakin maistuu. Ja totta, runsaasti valkosipulia, chiliä ja etikkaa. Tuotahan vois kokeilla ihan kotonakin. Pitääpä googlata tarkempi ohje...

Marjo, miten minä arvasinkin, että nämä kuvat on erityisesti sinun mieleen. ;) Me ei kyllä saatu kyytipojaksi kuin pelkästään stickyriisiä. Hyvä tietää, että kaali ja pitkäpapu helpottaa poltetta myös. Tuo vinkki otetaan kyllä huomioon.

Papaijasalaatti on kyllä vinkeä ruoka siinä mielessä, että sen maussa on jotakin hyvin kieroa, aluksi jopa vierastin sitä, mutta kuitenkin sitä oli vain pakko saada. Sen verran olen makutottumuksistani oppinut, että juuri kierolle maistuvasta voi tulla suorastaan pakkomielle. ;D

Satu kirjoitti...

Tuota vihreaa papaijasalaattia kayn syomassa joskus lounaalla siina Piazza Cafessa jossa tapasit veljeni perheen.

Erinomaista ja tayttavaa! Aina loput tulee tuotua kotiin ja koko kamppa tuoksuu valkosipulille ja chilille!

MiaO kirjoitti...

Aa, sieltäkö sitä saa. Kiva tietää. Varmasti tulee hetki jolloin sitä on pakko saada. Eipä sitten tarvitse sen kauempaa hakea. Hyvä juttu.