sunnuntai 28. helmikuuta 2010

UXO unexploded ordnance


Teksti Don Quijote

Nyt on aika kertoa pieni palanen Laosin synkästä historiasta. Laos määriteltiin Vietnamin sodassa de-militarisoiduksi vyöhykkeeksi Geneven sopimuksen mukaisesti. Ikävä kyllä sotatantereen läheisyys ja Laosin valtion organisoimattomuus jättivät maan CIA:n, USA:n ilmavoimien ja Vietgongin salaiseksi taistelukentäksi. Vietgong käytti häikäilemättömästi Laosia etelä-Vietnamissa olevien sotajoukkojensa huoltoreittinä. CIA ja myöhemmin koko maailma käytti tästä reitistä nimitystä Ho Chi Ming trail. Tämä reitti imaisi Laosin vasten tahtoaan sotatoimien keskipisteeseen.

USA:n ilmavoimat pommittivat surutta Ho Chi Ming trailia ja myöhemmin lähes koko Laosin maa-alueita. Näin ollen USA syyllistyi Geneven sopimuksen rikkomiseen sekä sotarikoksiin. Osaan pommituksista oli valitettavan yksinkertainen syy, laiskuus ja varman päälle pelaaminen. USA:n pommikoneet lensivät lentotukialuksilta pommittamaan kohteitaan Vietnamissa, mutta usein sumuisen sään tai rankan ilmapuolustuksen vuoksi eivät pystyneet suorittamaan pommituksiaan todellisiin kohteisiin. Näin ollen pommit pudotettiin ns. toissijaisiin kohteisiin Laosissa, missä ilmapuolustusta ei ollut. Toissijaiset kohteet olivat harmittavan usein puhtaasti siviilikohteita.




USA käytti Indokiinan sodassaan paljon pyroteknisiä (napalmi- ja fosfori-) pommeja sekä rypälepommeja. Rypälepommi räjähtää noin 30 metrin korkeudessa levittäen satoja pesäpallon kokoisia pikkupommeja hehtaarien alueelle. USA:n sodan suuri aseistaja Honeywell on virallisissa dokumenteissaan ilmoittanut, että pommituksessa rypälepommeista noin 30% jää räjähtämättä. USA pudotti Laosiin 260 miljoonaa rypälepommia, joten arviolta näistä jäi 78-130 miljoonaa kappaletta räjähtämättä. Siis 130 000 000 kappaletta!!! Pommitus saastutti ja miinoitti 37% Laosin maapinta-alasta ja teki Laosista maailman pommitetuimman maan ikinä.

Ihmisten on kuitenkin viljeltävä elääkseen, joten ihmisiä kuolee ja vammautuu Laosissa yhä päivittäin pommien takia, jotka pudotettiin sotaa käymättömään maahan liki 50 vuotta sitten. Koulussa on pakollisena oppiaineena miinojen välttely. Rypälepommit kun ovat lapsille houkuttelevan näköisiä leikkikaluja.

Laos on yhä yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sen BKT:sta on yli 50% ulkomaan avun varassa. Monet kansainväliset avustusjärjestöt räjäyttävät pommeja ja raivaavat peltoja viljelykäyttöön. Jotenkin mieleeni jää yksi kysymys, miksei USA osallistu raivaukseen muuten kuin vapaaehtoisjärjestöjen kautta? He ovat kuitenkin sen mielestäni Laosin kansalle velkaa.









Tässä linkki kuvien taakse

1 kommentti:

Jael kirjoitti...

Surullista nähdä tuollaista. Miinojen poisto on kallista puuhaa;se selvisi viime kuussa kun täkäläinen pikkupoika menetti jalkansa Golanilla(varoituskyltti oli kai kaatunut)
Ihania nuo ruoat alapuolella,namskis!