maanantai 11. elokuuta 2008

Avajaispäivän tunnelmia


Koitti kauan odotettu hetki ja olympialaiset saivat avajaisensa. Päivä oli julistettu kansalliseksi vapaapäiväksi, osaksi yksityisautoilun minimoimiseksi Pekingissä, luulisin. Jo aamusta väkeä virtasi keskustaan ja Wangfujingin olympiakadulle. Kaikki halusivat olla hereillä ja mukana humussa tuona ihmeellisenä päivänä.


Olimme ostamassa metrolippuja Tiananmenin asemalla, kun lippuluukku lyötiin edestämme kiinni. Jokin yhtäkkinen käsky oli jostain kuulunut. Jouduimme kaikki poistumaan metrotunneleista. Minkäänlaista selitystä ei annettu. Mielessämme kävi muutamia arvailuja, mutta loppujen lopuksi tilanne jäi arvoitukseksi.

Turvajärjestelyt ovat olympialaisten vuoksi hyvin näkyvät. Poliiseja on keskusta-alueella vähintään 50 metrin välein. Ilokseni olen huomannut myös joitakin naisia poliisin asussa. Myös muutaman naispuolisen taksinkuljettajan olen nähnyt. Oikein positiivinen ilmiö. Olympiasanastoa lainaten: Zhongguó jia yóu! (lausuttuna kutakuinkin zhongguo ziaa jou!) Hyvä Kiina!


Olympia-avajaisten ajan oli koko Kiina kiinni. Myös ilmatila oli suljettu. Juhlahumua katsottiin täälläkin meidän kotisohvalla. Täytyypä tunnustaa, että hienot avajaiset olivatkin. Varsinkin se alkurummutus oli todella vaikuttava! Se missä ne 2008 soittajaa rummutti kiinalaisia perinnerumpuja ja laski sekunteja. Hui! Iho menee vieläkin kananlihalle.


Ei kommentteja: