maanantai 16. marraskuuta 2009

Mielenkiintoiset mosuot

Yunnanin alueella asustaa lukuisia vähemmistökansoja. Niistä ehkä kiinnostavin on Mosuo-heimo, kenties maailman matriarkaalisin yhteisö. Naiset päättävät niin omaisuudesta kuin lasten kasvatuksesta, tekevät työt ja vastaavat asioiden toimivuudesta yleensäkin. Miehet rakentavat taloja ja tekevät joitain raskaimpia töitä, mutta pääasiasiallisesti heidän roolinsa on viettää aikaa ystävien kanssa. Kylän johtaja saattaa olla mies, mutta hänen auktoriteettinsa on joka tapauksessa lähinnä muodollinen.

Mosuoiden kulttuurissa on tyypillistä, että mies ja nainen tuskin koskaan muuttavat yhteen. Myöskään varsinaisia avioliittoja ei ole. Naiset ja miehet asustavat suurissa yhteisöissä oman sukunsa kesken ja syntynyt lapsi jää aina äidille. Mies ei ota minkäänlaista vastuuta biologisen lapsensa kasvatuksesta ja on tuiki tavallista, ettei lapsen isä ole edes tiedossa, tai vaikka olisikin, sillä ei juuri ole väliä. Miehelle nimittäin siskon lapset ovat läheisempiä kuin omat.

Mosuo-naisille on tavanomaista pitää useitä rakastajia. Tähän oli aikoinaan luonnollinen syy, sillä miehet tekivät työtä kaupparatsuina ja kävivät vain harvoin kotona. Uskollisuus olisi ollut haitta normaalille lisääntyvyydelle ja heimon jatkuvuudelle. Kylään saapuessaan mies koputti naisen huoneen oveen ja sai mahdollisesti luvan yöpyä hänen kanssaan. Seuraavana yönä vuorossa saattoi olla toinen mies. Tätä kutsuttiin "käveleväksi avioliitoksi" ja tapa on edelleenkin voimassa. Tullessaan 12-13 vuoden ikään tyttö puetaan pitkään hameeseen ja hän saa oman huoneen tulevia miesvieraita varten.

Erikoista mosuo-kulttuurissa on myös se, että heidän elämää tutkineiden antropologien mukaan yhteisöissä ei juurikaan esiinny väkivaltaa. Myös koston ja syyllisyyden tunteet ovat mosuoiden keskuudessa vähäisiä. Pieneen vähemmistökulttuuriin kuuluvina mosuo-naiset saavat tehdä kolme lasta, kun virallinen Kiina suosii yhden lapsen politiikkaa.


Mosuo-nainen työnsä äärellä.





9 kommenttia:

Seija kirjoitti...

Hmmm... pisti vähän miettimään tuo ns. akkavalta. Onkos se käytännössä niin, että naisilla on vastuu arjen pyörityksestä ja miehillä vapaus tehdä sitä mikä on "kivaa". Ehdin jo pohtia, mitä Kiinan syntyvyydensäännöstely sanoo tuosta lisääntymis meiningistä, mutta sehän selvisikin, että tällä heimolla on omat lait.
Mahtava postaus, jälleen kerran...

MiaO kirjoitti...

Hei Seija! Eikös olekin vallan mielenkiintoista porukkaa! Tuossa lähteessä mitä googlasin, mainittiin että naiset saattavat antaa miehille joitain töitä, lähinnä niitä talon tekoon liittyviä.

Kylläpä se tuolla aiemmin postaamassani Wenhain kylässäkin oli sillä tavoin, että naiset teki kaiken työn, ne hyvin raskaatkin. Miehet sen sijaan maleksivat kyläbaarissa, pelasivat biljardia ja kaljottelivat. Ei kovin hyvä työnjako. Nämä kyläläiset eivät olleet varsinaisia mosuoita, vaan naxeja. Hyvin läheistä heimoa joka tapauksessa. Varsinaisia supernaisia nekin.

Jael kirjoitti...

Olipa mielenkiintoista;Kiinassakin on niin monta pientä väestöryhmää,josta ei tiedä paljon mitään,joten kiitos tästä kuvareportaasista.Kauniita tekstiilejä on noilla Mosuoilla,mutta en kuitenkaan haluaisi vaihtaa paikkaa Mosuo-naisen kanssa ;-)

pensastasku kirjoitti...

Muistelen lukeneeni, että Afrikassakin olisi jokin heimo jossa naiset omistavat kaiken ja hallitsevat koko yhteisöä. Miehillä on lupa tehdä mitä naiset sallivat. No senhän tietää, että se ei ole paljon se.
Hieno matka teillä on ollut. Hauskaa lukea vähän samoista asioista toisilla sanoilla Vilijonkan blogista.

MiaO kirjoitti...

Hei Yaelian! Tarkistin että noita etnisiä ryhmiä Kiinassa on 56. Aikamoinen määrä siis! Siihen mahtuu varmasti vaikka minkänäköistä ja -tapaista kulttuuria.

Ihan huojentunut olen minäkin, etten ole mosuo-naiseksi syntynyt. Kiehtovaa on silti tutustua näinkin erilaisiin kulttuureihin.

Pensastasku, Afrikassakin niitä heimoja on niin lukuisia, että ihan hyvin voi kuvitella, että sieltä vastaavanlainen akkavalta löytyy.

Tosi mielenkiintoinen ja hauska matka meillä kerrassaan oli. Ja jännä lukea reissutarinaa toistenkin näkökulmasta. Vilijonkan kanssa on koettu yhdessä jo aika paljonkin. Ja tuskin oli viimeinen reissu tämäkään. :)

Rusina kirjoitti...

Toivotaan, että opettajamme suunnittelee sinne suuntaan matkaa ensi vuodeksi. Nuo käsityöt on aivan ihania kaiken muun lisäksi.

MiaO kirjoitti...

Pidetään peukkuja! Voin kyllä lämpimästi suositella tuota Yunnanin seutua.

Anonyymi kirjoitti...

http://areena.yle.fi/tv/1910453 Tämä kannattaa ehdottomasti aiheeseen liittyen katsoa!

Anonyymi kirjoitti...

Todellakin kannattaa katsoa Areenan pätkä aiheesta, jos käsitys on tuo...
Minä ainakin sain sen käsityksen tuosta että heillä ei nimenomaan ole useita rakastajia ja vaikka mies osallistuu enemmän siskojensa lasten elämään, niin omatkin lapset saattavat esimerkiksi vierailla isänsä luona vaikkeivät kuulu varsinaisesti samaan perheeseen. Tulkki taisi loukkaantuakin siitä ajatuksesta että ihmiset kuvittelevat mosuo-naisten harrastavan seksiä vähän kaikkien kanssa vaikka asuvat sukulaistensa kanssa samassa talossa.