maanantai 19. tammikuuta 2009

Ei mikään yhdenillanjuttu


Sillä aikaa kun olen ollut blogitauolla, täällä on ruvetty valmistautumaan kiinalaisen uuden vuoden viettoon. Punaisia lyhtyjä on ilmestynyt ympäriinsä ja rihkamakojut myyvät kaikenlaisia hyvän onnen amuletteja sekä rekvisiittaa härän vuotta varten. Jo pari iltaa on paukkunut niin, että luulin raksamiesten jääneen ylitöihin jysäyttelemään kivenlohkareita yhdentoista aikaan illalla. Nähtyäni rakettienmyyntikojuja teiden varsilla, hoksasin että täma juhla ei taida ollakaan mikään yhdenillanjuttu.



Kiinalainen uusi vuosi on vuoden tärkein juhla. Sitä vietetään perheen ja suvun kesken. Ajankohta vaihtelee tammikuun lopusta helmikuun loppuun. Kansallisen vapaaviikon vuoksi Kiina on käytännössä silloin kiinni. Meidän ayimmekin matkustaa kotiseudulleen ja saa mukaansa punaisen kirjekuoren, jossa on hänen edellisen kuukauden palkka tuplana. Tämä on yleinen käytäntö Kiinassa. Kotiin on hyvä olla rahaa viemisiksi.

5 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Juupa juu. Ja kun pommit eivät olekkaan mitään pikkupommeja, ei lienee ihme, että ulkomaalaiset tahtovat lähteä juhlintaa pakoon ;-D. Kun pauke kestäisikin vain yhden päivän... ja yöt olisivat rauhoitettuja...

monsteri kirjoitti...

Voi harmi! Tänäkään vuonna en taida "ehtiä" Kiinaan asti viettämään paikallista uuttavuotta; kaksi vuotta sitten oli lähellä, mutta missäsin päivällä, tai no, olin kyllä Kiinassa, mutta junassa tulossa Mongoliasta. Mutta kyllähän tuon hulabaloon vielä joskus meinaan kokea ja silloin nimenomaan Tiuyang'ssa, jossa hurjimpien väitteiden mukaan valmistetaan 98% kaikista maailman ilotulitteista. Taitaahan tuossa prosenttiosuudessa hieman olla kalajuttua, mutta ihan oikeasti iso osa nyt joka tapauksessa kuitenkin. Yksi tuttu oli tämän käynyt kokeilemassa ja sanoi, että aikamoinen pauke oli kuulemma ollut. :D

En sitten tiedä, että onko tuolla tapana antaa tuo kuukauden ylimääräinen palkka raketteina, mutta siltä se oli kuulemma muutaman päivän ajan 24/7 näyttänyt ja kuulostanut. Kuulostaa ihan minun jutulle. Lähdetkö Mia ensi vuonna mukaan tulkiksi?

MiaO kirjoitti...

Nina, kuulemma ei olekaan ihan pientä räiskintää. Minunkin tutuista melko moni lähtee evakkoon tulevalta sotatantereelta. :/ Oletko muuten itse kokenut vielä uutta vuotta Kiinassa?

Doni-Monsteri, Oh god, kuulostaa tuo Tiuyang just sellaselta paikalta, että kyllä räiskyy ja rytisee! Nyt täytyy kyllä todeta, että ensin on koettava tämä Pekingin tulikoe, ennen kuin tohtii lupautua mihinkään. Jos tärykalvot ei pasahda, eikä mielenterveys pahemmin järky, niin katsotaan josko sitten... ;D

Nina kirjoitti...

Ei me olla koskaan oltu varsinaisena uutena vuotena. öitä on kuitenkin valvottu kun innokkaat paukuttelija paukuttaa viikko tolkulla ennen ja jälkeen, ei olla jääty edes katsomaan varsinaista jytkettä lasten kanssa.

Viime vuonna oli yksi raketti osunut ikkunaan, enkä tiedä, oliko se vaurioitunut kun ei sitä päässyt lähemmin tutkimaan. Eli ei järkeä matkassa räiskeessä. Mahtaa tulla ruumiita taas tänäkin vuonna...

Suvi kirjoitti...

Sinulla on varmaan kokemusta näistä viisumiasioista. Miten tuo mahtaa olla, kun olen itse menossa Kiinaan töihin ensi vuonna ja poikaystäväni haluaa lähteä mukaan. Itse saan siis työpaikan kautta viisumin, mutta miten järjestyy poikkiksen oleskelu puolen vuoden ajaksi? Hän aikoo ainoastaan käydä kielikurssilla ja opiskella kieltä, mutta ei työskentele tai ole kirjoilla esim. yliopistolla.