keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Porukkaa kuin Jyskän pysäkillä


Uusi vuosi ja loma ovat saaneet kiinalaiset liikkeelle. Tapahtumia ja karnevaalimeininkiä on nyt viikon ajan melkeinpä kaupungin jokaisessa puistossa. Tänään tuli muistutus siitä, että Kiina todellakin on maailman väkirikkain kansa. Täällä kehä viitosen ulkopuolella sen meinaa joskus jopa unohtaa.

Lähdimme haistelemaan juhlahumua keskusta-alueelle ja ajauduimme ihmispaljouden virrassa Ditan puistoon. Suurelle puistoalueelle oli ahtautunut valtava määrä väkeä. Ihmiset kulkivat kylki kyljessä ja eteenpäin pääsi vain virran mukana. Alueella oli lukuisia esiintymislavoja ja monenkirjavia tapahtumia, mutta hämmentävä tungos ei houkuttanut jäämään seuraamaan mitään sen tarkemmin.




Vaikka puistossakäyntimme päämääräksi muodostui varsin pian ulospääsy jostain portista, ehdimme nähdä kiinalaisten takaraivojen lisäksi katsauksen ohjelmatarjonnasta ja aistia juhlahumua ihan yllinkyllin. Kiinalainen uusi vuosi näyttää olevan hullunkurinen sekoitus meidän joulua, uutta vuotta ja vappua. Tietenkin kaikki se potenssiin sata! Mitään yhtenäistä teemaa ei helposti löydä, vaan tarjolla on kaikille jotain.

Samaan aikaan kun yhdellä lavalla esiintyi itse "Mao" ja patrioottiryhmä punakirjoineen, vieressä seurattiin kehän laidalla nyrkkeilyottelua. Toisella suunnalla taas laulettiin karaokea ja melkeinpä ihan vieressä koitettiin hiljentyä buddhalaisalttarin edessä kumarrellen ja suitsukkeita polttaen.

Markkinahumu on tainnut viedä huomion tradiotioilta ja tarjolla oli meillekin tuttua karnevaalikrääsää ylenmäärin. Ehkä sitä perinteistä lohikäärmetanssiakin jossain nurkassa tanssittiin, mutta suosiolla luovuimme siitä ajatuksesta. Ehkä me ehdimme sen vielä näkemään, väljemmillä vesillä toivon mukaan.









8 kommenttia:

Sari kirjoitti...

No jo on ihmisiä liikenteessä! Kivan kuvasarjan olet tänne laittanut. Hauskasti sanoit, että porukkaa kuin Jyskän pysäkillä. Jyskä on itselle tuttu paikka, kun olen Jyväskylässä miltei kolmikymppiseksi saakka... ;-)

Sari kirjoitti...

asunut nimittäin... Miten lie jäi lause kesken...

Suvi kirjoitti...

Venetsialaisia vietetään täällä länsirannikolla Kokkolassa (ja noin 70km etelään ja pohjoiseen rannikkoapitkin) Elokuun viimeinen viikonloppu. Sen alkuperänen tarkoitus on ollut kesämökkikauden päätös. Sytytellään paljon ulkotulia ja nykyään myös raketteja ammutaan yhtäpaljon kun uutena vuonna. Nyt jo useamman vuoden on Kokkolassa ollut torilla karnevaalityyppinen viikonlopun kestävä juhla, jossa esiintyy perjantaina ja lauantaina suomalaisia yhtyeitä/laulajia. Tästä toritapahtumasta moni ei oikein pidä, koska onhan Venetsialaiset perinteisesti vietetty mökeillä.

MiaO kirjoitti...

Sari, kiitos kommentistasi. Hauska kuulla, että Jyskän pysäkki upposi ainakin sinuun. Mietinkin, että mitenköhän se ihmisille avautuu... Itse olen jyväskyläläistynyt miehen myötä ja siellä se koti nyt on. :) Kiva kuulla, että olet niinkin tutuilta seuduilta kotoisin.

Suvi, kiva kun valaisit tuota Venetsialais-teemaa. Sitä siis vietetään siellä Kokkolan suunnalla. Itse olen Oulussa syntynyt, muttei se Venetsialais-perinne ollut sinne asti ehtinyt ainakaan silloin, kun siellä vielä asuin.

Ihana ajatus tuo kesämökkikauden juhlinta kyllä on. Harmi vain kun niin moneen juhlaan tungetaan sitä karnevaalimeininkiä, niin juhlat alkaa näyttää kaikki niin samalta. Tuollainen ajatus virisi varsinkin siellä Ditan puistossa seuratessa sitä kiinalaisten juhlintaa...

Vilijonkka kirjoitti...

Eipä nähty mekään lohikäärmettä eilen, eikä muuten teitäkään, vaikka samassa pusikossa olimme! Olis luullu sun vaaleiden hiusten erottuvan.

MiaO kirjoitti...

Vilijonkka, vallan kummallista kun ei törmätty ;D Näkyvyys oli kuikkelehtienkin muutamien metrien luokkaa. Harmi kun ei lohikäärme teillekkään näyttäytyny. No onneksi on sentään YouTube.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo karnevaalityylisen pukeutumisen taytyy olla aivan uusi juttu kiinalaisen uuden vuoden juhlimisessa ja keskittyneeko paakaupunkiseudulle?
Me juhlistimme Ditan puistossa edellisen Haran vuoden alkamista 90-luvun lopulla. Ei ollut hirveita karnevaaleja mutta ihmisia riitti silloinki ja hyvaa ruokaa.

MiaO kirjoitti...

Suzhouren, silloin kuulostaa olleen jotenkin perinteikkäämpi ja kiinalaisempi meininki. Taitaa tuo materialistinen karnevaalihömppä olla länsimaista omittua habatusta. ?? Täytyy todeta, että vähempikin riittäisi, minulle ainakin. :/