keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Vain muutaman huijarin tähden

Nyt täytyy kyllä tunnustaa, että eilen taisin joutua ainakin jonkinasteisen huijauksen kohteeksi. Kaksi taiteilijaopiskelijaksi esittäytynyttä nuorta saivat minut mukaansa ja parituntisen tutustumisen jälkeen huomasin lähteväni kotiin tyhjätaskuna, taulu kainalossa.

Kerron tässä nyt tapahtumaketjun lukuisine vaiheineen. Tarina on aika pitkä, mutta itseni terapoimismielessä tilitys on nyt tarpeen. Ehkä tämä ei ihan kaikille näyttäydy huijauksena, ainakaan kaikkinensa, mutta esimerkiksi Kiinaa enemmän kokeneelle miehelleni se oli ihan selvä, sanotaanko näin ihan kansankielellä; kusetus. Kuulemma melkein tyyppiesimerkki.

Maleksin kaupungilla jokseenkin päämäärättömänä, kun kintereilleni lyöttäytyi pari kiinalaisnuorta, tyttö ja poika. Hello! Where are you from? sekä muutamat peruskysymykset ja olin jo jäänyt juttuun kiinni. Ensimmäinen asia, mistä minun olisi pitänyt tehdä toisenlaisia päätelmiä oli lause: Oh you are from Finland. Mita kuuluu? Nuorukainen sanoi oppineensa lauseen, koska hänen opiskelukaveri oli käynyt Suomessa.

Nuoret pyysivät minut mukaansa lähistöllä sijaitsevaan opiskelijoiden taidegalleriaan. He halusivat esitellä minulle meneillään olevaa näyttelyä. Mieleni oli kaksijakoinen. Enhän edes tuntenut heitä. Taustalla oli sentään vain muutaman minuutin jutustelu. Yleensä kiinalaiset ovat sitä paitsi hyvinkin nihkeitä tekemään tuttavuutta ulkomaalaisten kanssa, poikkeuksena tietenkin kaiken maailman kaupustelijat.

Epäröin hetken. Nuoret olivat kyllä kovin ystävällisiä, puhuivat sujuvaa englantia, mutta ehkä hieman liian itsevarmoja ja jollain selittämättömällä tavalla päämäärätietoisia. Olin kuitenkin sen verran päämäärättömästi itse maleksinut, että ajattelin heittäytyä ja myönnyin heidän mukaan.

Galleria sijaitsi ihan lähellä ja porttikongissa oli jokin maininta kiinalaisesta taiteesta ja koulutuksesta. Käytävän perältä löytyi pari huonetta, joiden seinille oli ripustettu kiinalaistyylisiä tauluja. Nuoret esittelivät teoksia ja varsinkin poika kertoi hyvin sujuvasti kiinalaisen maalaustaiteen symboliikkaa. Oli selvästikin esitelmöinyt aiheesta ennenkin.

Kierros oli kieltämättä ihan mielenkiintoinen. Jossain vaiheessa olin kuitenkin oivaltanut, etteivät nuoret tainneetkaan sentään ihan pyyteettömästi teoksia esitellä ja arvelinkin, että esittelyä seuraisi jonkinlainen kaupankäyntivaihe. Ihan mielelläni olisin varmaan ostanutkin jonkun taulun ja ajatus opiskelijoiden tukemisesta ja kannustamisesta on mielestäni varsin jalo. Mutta mikään pienempi teos ei minua erityisemmin sykähdyttänyt ja isompiin ei ollut varaa ainakaan sillä hetkellä.

Pienoisesta painostuksesta huolimatta sanoin, etten pysty tekemään mitään valintaa, ja että tulisin mieheni kanssa katsomaan yhdessä ajan kanssa. Itse asiassa siellä oli yksi kiehtova, suurempi teos, jota olisin voinut tulla uudestaan katsomaan. Sepä ei suinkaan käynyt, sillä näiden nimenomaisten opiskelijoiden työt olivat kuulemma esillä vain tämän ainoan päivän. Huomenna tulisi jo uudet opiskelijat. Ymmärsin kyllä, että harvemmin näyttelytöitä vain yhdeksi päiväksi ripustetaan ja mainitsinkin siitä. Annoin heidän kuitenkin pitää päänsä, sillä ajattelin että he vain haluavat niin kovasti saada töitänsä kaupaksi.

Yritin edelleen kohteliaasti kieltäytyä ostamasta. Koskapa tauluja ei olisi enää lähipäivinä siellä, pyysin että vaihtaisimme yhteystietoja ja että nuoret ilmoittaisivat minulle, kun heidän töitään on seuraavan kerran jossain muualla esillä. Se ei suinkaan ollut nuorten mieleen. He jatkoivat suostuttelua, ja alun ovela ja varsin taitava suostuttelu oli kääntynyt jo epätoivon puolelle. Köyhään opiskelijaelämään vetoaminen vielä menettelee ja voi ihan hyvin toimiakin, mutta suora pistäminen omaantuntoon alkoi jo vaikuttaa painostavalta.

Tilanne oli ajautunut umpioon ja siitä oli jo tosi hankala päästä pois olematta ilkeä. Niinpä kainalooni päätyi tytön tekemä pieni öljyvärimaalaus. Hinnasta neuvoteltiin ja tingittiin. Tinkiminen kuuluu paikalliseen kaupankäyntiin ja melkeinpä missään ei makseta täyttä hintaa. Tässä asiassa en kuitenkaan tohtinut viedä tinkimistä kovin pitkälle, sillä jotenkin on vaikeampi tinkiä toisen omasta työstä, mikä tässä tapauksessa se olisi melkein vesittänyt koko hyväntekeväisyysajatuksen. Tyttö koitti nostaa hintaa vetoamalla, että tarjoamani luku tuo kiinalaisittain huonoa onnea. Hymähtelin, enkä suostunut. Sanoin heille tuntevani jo tuon kikan.

Olin siis päätynyt tukemaan ja kannattamaan kiinalaista taiteilijaopiskelijaa. Ei sinänsä mikään huonompi panostus, vaikka keinot ja painostus eivät nyt ihan miellyttäneetkään. No, se on kiinalainen tapa, kaupankäynti on heillä verissä, ajattelin.

Tarina olisi ihan hyvin voinut päättyä tähän, jolloin kaikesta olisi jäänyt vähän edes parempi mieli. Mutta ympyrä tarvitsi sulkeutuakseen vielä pienen sinetöinnin. Nuoret nimittäin pyysivät minua mukaansa teelle ja koska olin jo taulun kanssa antautunut, niin ajattelin että mikäpäs siinä. Jospa kävisin vielä teekupin hörppäämäässä kaupanteon kunniaksi. Köyhät opiskelijat varmaan tietävät jonkun edullisen paikan...

Ihan lähellä, samaisessa rakennuksessa sijaitsi jonkinlainen teehuone. Olin ajatellut, että menisimme johonkin julkiseen tilaan, mutta huone olikin pieni soppi, jossa oli vain yksi pöytä ja muutamia tuoleja. Vähän tuli kummallinen olo ahtautua näinkin pieneen tilaan kahden, varsin tuntemattoman ihmisen kanssa. En ollut koskaan aiemmin käynyt kiinalaisessa teehuoneessa, joten tuntemukseni meni nyt ihan uutuuden piikkiin.

Purkkeja ja purnukoita haisteltiin ja tarjoilijaneiti pyysi valitsemaan teelaadun. Tässä kohtaa hoksasin kysyä teekupin hinnan, sillä olin kuullut, että teen hinnalla on vain taivas rajana. Parikymmentä yuania eli pari euroa kupposesta ei sinänsä ole mikään kirpaisu minulle, mutta mietin että opiskelijoille aika tyyristä kyllä.

Tarjoilijaneiti ryhtyi suorittamaan kiinalaista teeseremoniaa. Hän käsitteli pieniä miniatyyrikuppeja taitavasti, sekoitteli teevettä rituaalinomaisesti ja mumisi kiinalaisia seremoniapuheita, joita opiskelijanuoret minulle sujuvasti tulkkasivat. Sinänsä ihan mielenkiintoista oli seurata seremonian kulkua ja oppia, miten sitä teetä oikeaoppisesti juodaan. Muutamia valokuviakin sain räpsittyä.









Lopuksi kun seremoniajuoma oli juotu, oli mahdollisuus ostaa teetä kotiin. Hinnat vain oli huikeat pienissäkin purnukoissa, joten en haalinut mitään kotiin viemiseksi. Yllättäen teekupposesta koitunut lasku oli sekin suurempi, kuin mitä alkuun olin kuvitellut. Muutamasta snacksin murusestakin laskutettiin erikseen ja vieläpä ihan tolkuttomasti. Ja tottakai seremonia oli ollut maksullinen sekin. Kahdenkympin sijasta edessämme olikin 220 yuanin lasku. Vertailun vuoksi todettakoon, että se on melkein taloudenhoitajan viikon palkka ja se oli yllättäen kääntymässä yksin minun maksettavaksi.

Poika pesi heti kätensä, eikä näyttänyt elettäkään, että kaivaisi lompakkoaan esille. Samoin tyttö oli varsin nihkeä. Minä totesin, että eiköhän makseta lasku kolmeen pekkaan. Tässä vaiheessa minulla olisi ihan hyvin ollut pokkaa maksattaa opiskelijoilla oma osansa. Itsepähän minut sinne pyysivät. Pojalla vaan ei ollut rahaa.

Maksoin laskun tytön kanssa puoliksi, hampaita vähän kiristellen kylläkin, sillä jokin tässä ei nyt mennyt ihan niin kuin piti. Poika ei ollut edes yhtään pahoillaan, vaan oli pitänyt täysin itsestään selvänä, että minä maksaisin kaikki viulut. Minä taas olin ajatellut, että olisin lähinnä ollut oikeutettu ihan jopa tarjottuun teekupposeen tauluostoksen kunniaksi.

Jotenkin minulla jäi tunne, että nuoret olivat tietoisia siitä, että laskusta koituisi odotettua suurempi. Ainakaan he eivät sitä millään tavoin hämmästelleet. Ja minulla on käsitys, että kiinalaiset ovat hyvinkin hanakoita tarjoamaan. Ravintolassakin melkein tapellaan, kuka saa kunnian maksaa laskun.

Jokin tässä hommassa kyllä hämäsi minua. Sainpahan kuitenkin maksatettua tytöllä sentään puolet. Olkootpa nuoret ensi kerralla vähän tarkempia ketä pyytävät teelle ja miten kalliiseen paikkaan. Minä ainakin olen tarkempi, mihin annan itseäni johtaa. Herätyskellot alkavat soida jo viimeistään siinä vaiheessa, kun joku kiinalainen lohkaisee yhdenkin suomenkielisen sanan.

17 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Aikamoinen tarina! Pitää varmaankin pitää vaan päänsä kylmänä tollaisissa tapauksissa.Mutta teeseremonia, vaikka kamalan kallis, kuulostaa viehättävältä.

Suvi kirjoitti...

Toivottavasti oli kiva taulu. Itse olen niin höynäytettävissä tällaisissa tilanteissa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuttu tarina. Kun vierailimme Pekingissä keväälä 2006 ns. taideopiskelijoista varoitti sekä matkatoimiston opas että oma oppaamme. Näitä houkuttelijoita aina silloin tällöin ilmestyikin (etenkin museoiden ja taidemyymälöiden lähistöllä), mutta koska kuljimme usein ryhmässä emmekä harhailleet yksinään, ei kukaan joutunut tauluja ostamaan väkisin.

Anonyymi kirjoitti...

Tutulta tarinalta kuulostaa. Tuskin nuoret itse mitään taideopiskelijoita olleet vaan ihan palkattuja kauppiaita. Et ole taatusti ainoa joka on mennyt lankaan. Itse kävin juuri tullaisessa näyttelyssä Shanghaissa mutta jostain syystä en ostanut mitään. Ja muistaakseni silloinkin osattiin muutama sana suomea jne...

Mutta toivottavsti olet tyytyväinen tauluusi! Sehän tässä on pääasia.

MiaO kirjoitti...

Yaelian, huijauksesta huolimatta teeseremonia oli ihan viehättävä kokemus. Ja koko tarina kaikkinensakin varsin opettavainen. Sainpahan tällä tavoin kunnon opetuksen kiinalaisesta kulttuurista monenlaisine ilmiöineen. Ja niinhän sitä sanotaan, että oppirahat on aina maksettava, tässä tapauksessa ihan kirjaimellisesti :/

Suvi, taulu nyt ei ihan ole minun tyyliini ja makuuni. Ennemminkin hyvää hyvyyttäni sen ostin. Ja nyt varsinkin näin jälkeenpäin katselen sitä aika sekavin tuntein. Ainakin se muistuttaa elämän valheellisuudesta. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää...

Rusina, nyt ymmärrän kyllä, että oppaat noista "taideopiskelijoista" erikseen varoittavat. Itse vaan opin sen kantapään kautta. Varmasti helpompi liikkua ryhmässä. Yksin sitä on jotenkin niin paljon alttiimpi kaikelle ja silloin on vaikeampi puolustautua.

Suzhouren, niinpä, tuskin nuoret mitään taideopiskelijoita itse olivat, vaan pelkkiä kauppiaita. Sinänsä mielenkiintoista, sillä täällä kyllä noinkin hyvää englantia puhuva kiinalainen taatusti saa kunnon töitäkin, eli tästä huijausbisneksestä täytyy tienata melko hyvin...

Tämän kokemukseni innoittamana mieheni intoutui kertomaan muitakin huijaustarinoita. Niitä kun kuuntelin, niin kyllä taas karisi sinisilmäisyydestä iso osa. Ja kun olen usein moittinut miestäni kyynisyydestä, niin ehkä se vain on niin, että paljon kun näkee, niin sitä kyynisemmäksi tulee...

Kuulemma mieheni työkaverit olivat joutuneet samanlaisen teeseremonian uhreiksi. Silloin hinta oli ollut vaan ihan toista luokkaa, 2000 yuania. Eli suhteellisen kivuttomastihan minä heihin verrattuna selvisin.

Kuulemma paras keino välttyä hankalilta tilanteilta, on olla vastaamatta ja reagoimatta noihin kaupustelijoihin millään tavalla. Se on heille signaali, että heidän touhu tunnistetaan, eikä se kiinnosta. Mieheni kertoi, että surullista tässä on se, että jos joku oikeasti haluaa tehdä tuttavuutta täysin pyyteettömin aikein, niin valitettavasti sekin jää sitten kyynisyyden vuoksi kokematta. Todella harmi :(

Suvi kirjoitti...

Nyt pitäisi sen yhden penkkitanssin näkyä blogissani. Vaihdoin sen oikeaan versioon. Tervetuloa katsomaan.

MiaO kirjoitti...

Kiitos Suvi, kävin katsomassa. Upea esitys sekin. Se keskimmäinen ryhmä on vaan niin mieletön, että piti taas samalla katsoa sekin uudelleen. Ties monennenkohan kerran.. :D

J.K. kirjoitti...

Olen myös kuullut tälläisista tapauksista. Hyvä pitää mielessä, jos/kun joskus lähden Kiinassa käymään.

Mielenkiintoisia kuvia teeseremoniasta tosin, kiitos!

MiaO kirjoitti...

Omenatiikeri, kyllä on hyvä pitää mielessä täällä päin kun liikuskelee. Sitä on koto-Suomessa oppinut niin sinisilmäiseksi ja haluaa aina luottaa ihmiseen. Täällä sen sijaan toimitaan karkeammilla säännöillä ja oletusarvo on, että ihmisiin ei luoteta, ennen kuin toisin todistetaan. Se on vaikea oppia ja luulenpa, että tästä kokemuksesta huolimatta minuakin höynäytetään vielä kerran jos toisenkin...

Totta. Sainpas sentään kivoja kuvia teeseremoniasta. :)

Tarja van Veldhoven kirjoitti...

huh mikä tarina. ihan harmittaa sun puolesta että olet joutunut tommosen röyhkeyden kohteeksi, mutta sitä sattuu. :/ minä olisin varmasti mennyt yhtä sinisilmäisesti hommaan mukaan. olis kyllä tuommosen linssiin viilaamisen jälkeen hankaluuksia keksiä ostetulle taululle paikkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Toi vois tapahtua JUST mulle!! Kiitos varoittavasta tarinasta :-)

MiaO kirjoitti...

Tarja, ihan samaa minä täällä mietin, että mihinköhän sen taulun oikein ripustaisin. Ehkä korkeintaan eteiseen oven viereen, niin olisi aina ulos lähtiessä siinä muistuttamassa...

Satsu, hyvä jos tästä kokemuksesta voisi olla hyötyä. Ehkä ainakin tällaisissa nimenomaisissa tilanteissa. Huijausta kyllä tapahtuu niin monella tapaa, että tarkkana saa olla noin ylipäätänsäkin. Mutta tuskin itsekään enää ihan samanlaiseen lankean. Silti vannomatta paras.. :/

M'man kirjoitti...

Voi, etta. Toivottavasti osaat taulusta nauttia ilman, etta tama tarina pala amieleen... :(

Ei ole kivaa tulla honaytetyksi. Toisaalta asiasta oppiii.

Vilijonkka kirjoitti...

No voi ja höh. Toisaalta tarina kertoo uteliaasta luonteestasi. Kiitos kuitenkin tarinan kertomisesta, että osaan pitää varani minäkin. Nuo suomentaitoiset markkinoillakin ärsyttävät. Vältän heiltä ostamista.

MiaO kirjoitti...

M´man, ehkä opin vielä pitämään siitä taulusta, ainakin suhtautumaan siihen huvittuneemmin. Hmmm, kun tutkiskelen sitä maalausta tarkemmin.. Siinä pieni viaton lapsi, hienoon kiinalaiseen perinneasuun puettuna katsoo oven pielestä pimeään ja tuntemattomaan. Nyt tajusin, että pienokainenhan kurkistelee navetan oven suussa. ;D

Vilijonkka, ehkä minussa nimenomaan asuu tuo taulun utelias pieni lapsi... Ja uteliaana on vaara saada välillä nenilleen. Toisaalta vain sillä tavoin voi nähdä ja kokea, ja oppia, kuten M´man sanoi.

Toivottavasti tästä tarinasta on sinullekin hyötyä. Näillä kulmilla tuntuu olevan hyvä tietää näistä paikallisista höynäyttämismenetelmistä.

Sofia kirjoitti...

Erittäin mielenkiintoinen blogi, luen innolla. Erityisesti tätä tekstiä tekee mieleni kommentoida, vaikken kovin ahkera blogitekstien kommentoija muuten olekaan. Aihe kuitenkin liippaa läheltä itseäni.

Olin viime keväänä kiertämässä Kiinaa pohjoisesta Etelään. Beijingissä törmäsin kahteen taideopiskelijaan eri kerroilla, kuvio meni juurikin kuvailemallasi tavalla, tosin ensimmäisen kerran jälkeen osasin pitää pintani ja huijausyritys jäi köyhäksi. Ensimmäisellä kerralla hyvän puhumisen (=tuputtamisen) seurauksena ostin maalauksen tiikeristä. Kuvaan tosin viehätyin todella kovasti jo ennen myyntipuheen alkua, ostos oli minulle kaikesta huolimatta mieluisa. Lisäksi tinkiminen ei ole minua Aasiassa liikkuessa koskaan ahdistanut, joten hintakin tippui mukavasti, joskin en kehdannut kovin alhaiseksi vaatia, samoista tunnesyistä hyvin varmasti. Koin keskustelun aikana ainakin hetkittäin ahdistusta. Toisella kerralla kaupungin eri osassa liikkuessani tajusin jutun juonen jo kaukaa, tosin kävin silloinkin maalauksia kohteliaasti katsomassa, mutta ostamista en edes harkinnut. Liikuin joka kerralla yksin, siinä mielessä varmasti ryhmässä olisi päässyt helpommalla.

Kuitenkin yksi tärkeä syy miksi haluan kommentoida, on toinen puoli kokemuksistani kiinalaisten suhteen. Tapasin paljon opiskelijoita ja vanhempia ihmisiä ympäri Kiinan, jotka olivat täysin pyytettömästi tekemässä tuttavuutta kanssani. Edes kokemukseni taidekauppiaitten kanssa ei heikentänyt halua lähteä jutteluun mukaan. Eräs nuori pariskunta (jotka tulivat myös avoimesti juttelemaan kadulla) antoivat kultaakin arvokkaampia neuvoja matkaani varten. Toisen aivan mahtavan selkeästi hyvin kouluttautuneen pariskunnan tapasin samaisen taideostosreissuni. He veivät minut teeseremoniaan, paikka oli julkinen, tosin yksityisempi huone, poikkeuksena kertomaasi he vaativat maksaa kaiken. Jopa matkamuistoksi sain aivan jumalaista teetä, juurikin sellaisessa pienessä kauniissa rasiasssa. Käytiinpä illan päätteeksi pelaamassa biljardia ja juomassa viiniä. Pitkästä junamatkasta etelän kierroksen alkuun parhaiten mieleen jäi useat kiinnostuneet paikalliset, joista yksi osasi vähän englantia ja tulkkasi puheeni kymmenelle alapedillä tapittavalle kiinalaiselle :D. Tuijotusta sain jatkuvasti osakseni kalpeuden takia, taisinpa olla muutamaan otteeseen kuvattavana.

Ihmiset ja luonto (kiersin myös Yunnanin maakuntaa) tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen, toki näin paljon myös köyhyyttä, mutta meininki oli joka tapauksessa erilaista, onnekastakin länsimaisen silmin. Ehkä olin itsekin harvinaisen onnekas, että kohdalleni osui näin upeita tuttavuuksia, tosin matkoillani pyrin aina olemaan avoimin mielin. Tulen taatusti sinne suuntaan uudestaan! Kiitos mielenkiintoisesta blogista! :)

MiaO kirjoitti...

Sofia, oi miten olit jaksanut pitkästi kommentoida ja tuoda esille omia kokemuksiasi. Kiitos niistä! Oli mielenkiintoista lukea reissustasi täällä ja ilo huomata, miten kivoja ja muistorikkaita elämyksiä olet kokenut täällä paikallisten parissa. Matkasi on taatusti ollut antoisa. En yhtään ihmettele, että haluat joskus palata tänne.

Vaikka omaksi käsityksekseni täällä Pekingissä on muodostunut, että ainakin nämä pääkaupunkilaiset ovat keskimäärin aika nihkeitä tutustumaan ulkomaalaisiin, tuolla maakunnissa ja pienemmissä paikoissa kulkiessani olen kokenut asian olevan ihan toisin. Siellä olen päässyt lähemmäksi kiinalaisia, kuin täällä urbaanimiljöössä. Monet viehättävät tutustumiset ja kokemukset ovat jääneet ihaniksi muistoiksi mieleeni.

Siksipä juuri mieleni hamuaakin retkille ja reissuille pienemmille paikkakunnille, missä ihmiset ovat vielä avoimen kiinnostuneita ulkomaalaisista, ilman sen kummempia takaa-ajatuksia. Täällä varakkaiden kiinalaisten asuttamalla asuinalueellamme ei oikein meinaa saada kontaktia edes naapureiden kanssa. Mitä nyt tervehditään joidenkin kanssa, mutta siihen se jää. Täytyy myöntää, että kielimuuri on varmasti yksi merkittävä tekijä, minkä vuoksi jutustelut tuppaa jäämään aika minimaalisiksi.

Mutta jännä juttu sinänsä, että tuolla maaseudulla edes kielimuuri ei haittaa. Kerrankin eräs mies esitteli pyyteettömästi koko pienen kylänsä ja vielä kotinsakin, vaikka kieltä ei kirjaimellisesti ollut senkään vertaa, hän oli nimittäin mykkä. Ja miten selkeä käsitys meillä kylästä jäikään. Mies esitteli kaiken niin elävästi pantomiimilla, että hän ja hänen kylänsä jäivät kyllä lähtemättömästi mieleeni. :)

Kiitos vielä kerran Sofia, että viitsit tänne kirjoittaa, vaikka sanoitkin ettet yleensä kommentteja laittele. Bloginkirjoittajana ilahdun aina kun joku jaksaa omista kokemuksistaan kertoa ja jakaa jotain meidän muiden kesken. Toivottavasti viihdyt näillä sivuilla, vaikka tällä hetkellähän (2/2010) aiheet tuppaavatkin olemaan vähän hakusessa...